Zo veel regels heb jij voor jezelf

regels regels voor jezelf
Regels

Ik raakte in gesprek met een lieve moeder. Deze moeder verdient haar geld met lesgeven in een crossfit box, en daarnaast sport ze zelf ook veel. Ze rent af en toe een marathon, en daarnaast traint ze om binnenkort voor het eerst in haar leven een Ironman te gaan doen. De discipline die deze vrouw heeft om haar doelen te bereiken is, in mijn ogen, echt fantastisch.

Nadat we wat verder ingingen op haar sportprestaties vertelde ze dat ze enorm houdt van een lekker warm bad. Maar, zo zei ze, dat verdien ik alleen na een marathon of een andere extreme inspanning. Ik vroeg haar waarom ze vindt dat ze het alleen dan verdiend om te genieten van een warm bad. “Ja gewoon”, was haar antwoord. “Ik mag niet zomaar een bad nemen, ik vind dat daar altijd iets tegenover moet staan, zoals bijv. zo’n enorme inspanning”. Ze vertelde dat ze wel vaker zin had in een bad, maar dat ze daar nooit aan toe gaf.

En toen gingen mijn nekharen toch wel een beetje overeind staan. Want deze lieve moeder luisterde op dit soort momenten dus niet naar haar gevoel en behoefte. En dat is iets wat ik zo ontzettend veel zie gebeuren. Ons verstand is enorm groot, we vinden van alles van onszelf en leggen onszelf ook heel veel regels op. En als we dan niet voldoen aan die regels vinden we daar vervolgens ook weer van alles van.

“Wat zou er gebeuren als je toch een bad zou nemen zonder dat je eerst een grote sportprestatie geleverd hebt?”, vroeg ik aan deze moeder. Haar reactie was meteen best fel, “dat zou ik nooit doen!”, zei ze. Ondanks dat ze wel aangaf daar af en toe behoefte aan te hebben. Deze stap was duidelijk nog te groot en moest kleiner gemaakt worden. En dus ging ik samen met haar op zoek naar die kleinere stap. Douchen vindt ze ook heerlijk, maar dat gaf haar niet hetzelfde gevoel als een bad. En dus gingen we verder op zoek. Ik stelde dat ze tegen haar man zou zeggen dat ze die avond een bad zou nemen. Niet met de intentie om ook direct in bad te gaan, maar om eens te voelen wat het met haar deed wanneer ze alleen al de woorden uitsprak dat ze in bad zou gaan zonder dat ze daarvoor flink had gesport. Wat gebeurt er met je wanneer je dit uitspreekt? Wat voel je in je lijf?

Wanneer je jezelf deze vragen stelt, probeer dan heel bewust je dachten aan de kant te zetten. Sta stil bij je gevoel. En met dat gevoel hoef je niks te doen, laat het er zijn.

Lukt het je om je gedachten te laten voor wat het is en stil te staan bij de gevoelens die je ervaart?

 

Merk je zelf ook dat je veel regels hebt voor jezelf? Ben je eraan toe om die regels eens goed onder de loep te nemen? Kijk je uit naar meer rust? Neem contact met me op voor een gratis Family Feelings coachings call!