Teleurstellingen voorkomen, weg met die verwachtingen!

teleustellingen verwachtingen
Teleurgesteld

 

Ik stond op het schoolplein te wachten tot de kinderen naar buiten kwamen. Ondertussen raakte ik in gesprek met een lieve moeder. Ze zat er nogal doorheen. Werk was druk i.v.m. een aankomende deadline, haar man is veel in het buitenland voor zijn werk en haar ouders konden nu door omstandigheden wat minder op de kinderen passen. Ze voelde aan alle kanten de druk, maar wist niet waar ze de tijd vandaan moest halen. Eigenlijk wilde ze gewoon heel graag even wat tijd voor zichzelf. Maar daar waar zij altijd voor haar omgeving klaar staat, had ze nu het gevoel dat niemand er voor haar was. Aan alles zag ik dat ze het zwaar had, en dat de teleurstelling in anderen die haar geen hulp aanboden groot was…

Laat ik vooropstellen dat het ontzettend begrijpelijk is dat deze mama teleurstelling ervoer. Als je altijd voor anderen klaar staat, is het heel fijn, en misschien voor deze moeder ook wel logisch gevolg, dat anderen ook voor jou klaar staan wanneer jij dat nodig hebt. En tegelijkertijd zit precies daar het probleem.

 

Teleurstellingen komen altijd vanuit verwachtingen

Deze moeder heeft de (onbewuste) verwachting dat anderen er zouden zijn voor haar wanneer zij daar behoefte aan heeft. Ze doet dat immers ook voor haar familie en vrienden. Dan is het toch logisch dat je dat ook terugkrijgt? Helaas werkt dat niet zo. Het wil niet zeggen dat wanneer jij iets doet voor anderen, je dat ook automatisch terugkrijgt. Wanneer je dat wel verwacht is de kans groot dat je hierin met teleurstellingen te maken krijgt.

 

Wat kun je doen?

  • Laat de verwachting dat anderen jou precies zo helpen zoals jij hun helpt los. Je hebt geen controle over wat een ander doet en zegt, het enige waar je controle over hebt ben jijzelf. Dit is zeker makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je het je lukt om de verwachtingen los te laten zul je je veel lichter voelen. Het loslaten van een verwachting is een bewustzijnsproces. Wanneer je merkt dat je teleurgesteld bent, ga dan voor jezelf na waar die teleurstelling vandaan komt. Wat had je graag gewild? Wat voel je? Kun je voor jezelf bedenken dat je geen controle hebt over het gedrag van een ander? Hoe zou je de verwachting los kunnen laten?
  • Spreek je verwachting uit. Als je behoefte hebt aan hulp of tijd voor jezelf, spreek jezelf daar dan over uit. Ga op zoek naar iemand die jou kan helpen of even de zorg voor de kinderen over kan nemen. Wanneer je je niet (duidelijk genoeg) hierover uitspreekt, weet niemand waar jij behoefte aan hebt en kunnen anderen jou dus ook niet helpen. Ga er in ieder geval niet vanuit dat mensen wel weten dat je hulp nodig hebt zonder dat je dat tegen ze hebt gezegd. Andere mensen kunnen niet ruiken dat je dat graag zou willen ;-).
  • Als je het gevoel hebt dat je altijd voor anderen klaar staat, maar dat je dit niet terug krijgt en je voelt je daar niet fijn (meer) bij, mag je jezelf ook afvragen of jij niet te vaak hulp aanbiedt. Mensen in je directe omgeving helpen daar waar nodig is goed en fijn, maar niet als je daarmee te vaak jouw eigen grenzen over gaat. Je mag ook echt wel eens ‘nee’ zeggen als het niet uitkomt!

 

Kom je er met deze tips niet uit? Voel je welkom om contact op te nemen. Dan bekijken we samen wat jij nodig hebt en of ik jou daarin kan begeleiden.

 

Veel liefs