Ben jij vaak aan het pleasen? Zo stop je ermee!

grenzen grenzen stellen pleasen
Pleasen

Zeg jij ook vaak ja terwijl je het eigenlijk niet wilt? Wil je voldoen aan de verwachtingen van anderen? Maar voel je tegelijkertijd ook dat je daar niet gelukkig van wordt? Dat je over jouw grenzen aan het gaan bent? Dan is deze blog zeker de moeite waard om te lezen!

Wat is pleasen?

Pleasers hebben vaak moeite met het stellen van grenzen en zeggen zelden "nee," zelfs als ze daardoor overbelast raken. Ze gedragen zich op een manier die niet authentiek is, waarbij ze niet zichzelf zijn, omdat ze geloven dat dit hen geliefder of gewaardeerder maakt. Op korte termijn levert pleasen vaak positieve reacties van anderen leveren, maar op lange termijn kan het leiden tot gevoelens van uitputting, wrok, en een verlies van zelfidentiteit. Als jij weet van jezelf dat je je regelmatig aanpast aan anderen, dat je heel erg bezig bent met wat anderen van jou vinden, lees dan vooral verder!

Waarom pleasen we?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de neiging hebben om te pleasen:

  1. Opvoeding en sociale conditionering: Veel mensen leren al op jonge leeftijd dat het belangrijk is om anderen tevreden te stellen. Dit kan komen door opvoedingsstijlen waarin kinderen worden beloond voor goed gedrag en gestraft voor slecht gedrag. Als volwassenen kunnen ze deze patronen blijven herhalen in een poging om goedkeuring te krijgen.
  2. Angst voor afwijzing en conflict: Als mens willen we vaak conflicten vermijden en zijn we bang voor afwijzing. Door te pleasen hopen we negatieve reacties te voorkomen en harmonie in onze relaties te bewaren.
  3. Zelfvertrouwen en eigenwaarde: Sommige mensen hebben een laag zelfbeeld en zoeken externe bevestiging om zich goed over zichzelf te voelen. Door anderen tevreden te stellen, krijgen ze de bevestiging die ze nodig hebben om zich gewaardeerd en geliefd te voelen.
  4. Empathie en zorgzaamheid: Mensen met een hoog niveau van empathie en zorgzaamheid willen vaak anderen gelukkig maken. Dit kan echter doorslaan naar een punt waar ze zichzelf verwaarlozen om aan de behoeften van anderen te voldoen.

Zo stop je met pleasen!

Het stoppen met pleasen is een proces dat tijd en oefening vergt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om deze neiging te overwinnen:

  1. Zelfbewustzijn ontwikkelen:
    • Herken de momenten waarop je de neiging hebt om te pleasen. Dit kan door te letten op situaties waarin je automatisch instemt met iets, zelfs als je het eigenlijk niet wilt.
    • Vraag jezelf af waarom je het doet. Is het uit angst voor afwijzing, behoefte aan goedkeuring, of een andere reden?
  2. Stel grenzen:
    • Leer om "nee" te zeggen. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden voor iemand die wil stoppen met pleasen. Oefen in verschillende situaties met het vriendelijk maar duidelijk afwijzen van verzoeken die je niet kunt of wilt honoreren.
    • Wees assertief in je communicatie. Dit betekent dat je je eigen behoeften en wensen duidelijk en respectvol uitdrukt zonder de behoeften van anderen te negeren.
    • Door nee te zeggen, geef je jezelf de ruimte om te focussen op wat echt belangrijk voor je is en behoud je je energie en welzijn.
  3. Versterk je eigenwaarde:
    • Werk aan je zelfvertrouwen door je bewust te zijn van je eigen waarde en je prestaties te erkennen. Dit kan door positieve affirmaties, het bijhouden van je successen, en het omringen van jezelf met ondersteunende mensen.
    • Begrijp dat je niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens van anderen. Je kunt niet altijd iedereen gelukkig maken, en dat is oké.
  4. Oefen zelfzorg:
    • Zorg goed voor jezelf door tijd te nemen voor activiteiten die je leuk vindt en je energie geven. Dit kan variëren van hobby’s en sport tot rust en ontspanning.
    • Luister naar je eigen behoeften en respecteer ze. Dit betekent dat je jezelf toestaat om rust te nemen, zelfs als anderen iets van je vragen.
  5. Zoek professionele hulp indien nodig:
    • Overweeg om met een coach te praten als je merkt dat pleasen diepgewortelde patronen zijn die moeilijk zelfstandig te doorbreken zijn. Een professional kan je helpen inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van je gedrag en je ondersteunen bij het aanleren van nieuwe, gezondere patronen.

Pleasen kan een diepgewortelde gewoonte zijn die voortkomt uit een verlangen naar goedkeuring en angst voor afwijzing. Hoewel het in eerste instantie kan lijken dat pleasen relaties en sociale interacties verbetert, kan het op de lange termijn schadelijk zijn voor je eigen welzijn en zelfwaarde. Door bewust te worden van je pleasen-gedrag, assertieve communicatie en zelfzorg te oefenen, kun je leren om gezondere en meer authentieke relaties op te bouwen, zowel met anderen als met jezelf. Het proces vergt tijd en geduld, maar het resultaat is een sterker gevoel van eigenwaarde en meer vervulling in je leven.