Mijn kind wordt boos om niks!

behoefte kind boos boos om niks driftbui gevoelig kind gezinscoach hsp kindercoach
Mijn kind wordt boos om niks

We zullen het allemaal wel herkennen, je kind wordt ontzettend boos omdat hij iets niet mag wat hij wel heel erg graag wil. Het lijkt iets kleins en jij snapt niet waarom er gelijk zo’n drama van gemaakt moet worden, maar voor je kind kan dat kleine dingetje net de druppel zijn waardoor hij helemaal uit zijn dak gaat. Hij begint te schreeuwen, stampen, en soms gaat hij zelfs slaan of schoppen. Zo’n bui kan vervolgens heel lang duren en dit kost jou als ouder enorm veel energie.

Laat ik ermee beginnen dat deze buien ook echt heel lastig zijn, en dat het heel moeilijk is om je geduld te bewaren. Dat het heel begrijpelijk is dat je je op zo’n moment machteloos voelt, maar onthoud dat jij als ouder hierin absoluut niks verkeerd doet. Je kunt deze driftbuien van je kind niet voorkomen.

Wat wel heel belangrijk is om te onthouden is dat je kind deze buien niet heeft om jou dwars te zitten (hoewel dat wel zo kan voelen). Hij gedraagt zich niet zo om jou te pesten! Je kind is op dat moment echt boos of verdrietig omdat iets niet kan wat hij wel graag zou willen. Stel je eens voor, je zit heerlijk op het terras in de zon en je wilt heel graag die ene cocktail. Maar nou net die cocktail is niet op voorraad, daar kan je enorm van balen want je had daar nou net zo’n zin in! Je kind voelt zich precies zoals iets niet kan of mag, alleen jij heb geleerd om met die teleurstelling om te gaan, je kind nog niet. Dus wat gebeurt er als je kind iets niet mag, hij wordt ontzettend boos door de teleurstelling. Eigenlijk is dat dus best begrijpelijk.

 

Wat kan ik doen bij een driftbui van mijn kind?

Maar wat kan je dan doen als je kind in een driftbui zit? Het aller, aller, aller belangrijkste is dat het boze gevoel er altijd mag zijn!! Want hoe zou jij je voelen als je boos bent of ergens flink van baalt, en iemand zegt op dat moment letterlijk tegen je: ‘stel je niet zo aan, het is maar een drankje hoor, nog genoeg andere drankjes!’. Precies, er wordt tegen je gezegd dat je gevoel er niet mag zijn, je mag niet teleurgesteld zijn over iets wat niet kan of mag. Als er de volgende keer weer zoiets gebeurd, zal je tegen die persoon niet zo snel meer uiten wat je voelt. En als er iets is wat je niet wilt, dan is het wel dat je kinderen hun gevoel niet meer bij jou uiten. Dat ze zich niet veilig voelen om hun gevoel bij jou te uiten.

Maar onthoudt ook, je hoeft je nu absoluut niet meteen schuldig te voelen als je wel af en toe de boze buien zat bent en er iets uit floept wat misschien niet zo handig is. Ook dat overkomt ons allemaal, is menselijk en begrijpelijk. We doen allemaal wel eens dingen die achteraf niet zo handig bleken, en we verliezen allemaal wel eens ons geduld na de zoveelste boze bui. Wel is het belangrijk dat je dit niet iedere keer doet wanneer je kind boos is.

Wat verder belangrijk is, is dat je kijkt naar waar je kind op dat moment behoefte aan heeft. Daarmee bedoel ik niet dat je toegeeft en je kind dus toch mag wat eerst niet mocht, maar dat je kijkt naar wat je kind nodig heeft in zijn boze bui. Wil hij geknuffeld worden? Geef hem een knuffel. Wil hij even alleen zijn, laat hem even alleen. Wat vaak heel goed werkt, is dat je aangeeft dat je altijd beschikbaar bent, ook als je kind alleen wil zijn, blijf dan in de buurt zodat je gelijk kan reageren als dat nodig is. Hij weet dan dat zodra hij toe is aan knuffelen, jij er voor hem bent. Meestal komt je kind dan vanzelf naar je toe als hij daaraan toe is.

Uiteraard is het belangrijk om een kind te leren dat hij in zo’n bui niemand pijn mag doen en geen dingen kapot mag maken. Wil hij dat toch? Hou hem dan tegen, en leer hem dat als hij wilt slaan of schoppen dat dit kan op bijv. een kussen. Ja, dit tegenhouden kan de bui verergeren, maar als je dit vol blijft houden bij iedere bui zal je zien dat dit vanzelf af neemt.

 

Wil je meer lezen over hoe het kinderbrein werkt en wat er gebeurt in de hersenen bij een boze bui? Lees dan deze blogs:

Hoe werkt het kinderbrein? De basis

Hoe werkt het kinderbrein? Linker en rechter hersenhelft

Hoe werkt het kinderbrein? Beneden en bovenbrein

 

Blijf je toch met vragen zitten rondom een driftbui van je kind? Voel je welkom om contact met mij op te nemen, ik help je graag!