Loyaliteit van kinderen - de band tussen ouder en kind

band ouder kind behoefte kind behoefte ouder loyaal loyaal kind loyaliteit loyaliteitsconflict trouw trouw kind té loyaal

De loyaliteit van een kind naar de ouders is een vanzelfsprekende verbondenheid die ontstaat bij de geboorte. Ieder kind is loyaal aan zijn ouders omdat het kind is ontstaan door zijn ouders. Kinderen doen er daarom vaak alles aan om hun ouders gelukkig te zien. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders.

 

Loyaliteit, wat betekent het?

Als je kind loyaal is naar jou als ouder, dan is hij trouw naar jou. Hij doet graag iets voor jou, of hij laat iets voor jou. Je kind vindt het belangrijk dat het goed gaat met de jou en dus past hij zijn gedrag aan waardoor jij je goed voelt. Alles waarmee je kind jou zou kunnen schaden wordt vermeden door je kind. Je kind zal jou nooit in een kwaad daglicht stellen, en hij zal je niet in de steek laten of verraden. Je kind stemt zijn gedrag af op jouw behoeften en zijn eigen behoefte is van ondergeschikt belang.

Dit klinkt vast als hele mooie eigenschappen en gedragskenmerken, maar wanneer dit te ver doordraaft kan je kind zichzelf niet meer zijn. Er is over-loyaliteit ontstaan. Hij vindt het belangrijker dat jij je goed voelt, dan hoe hij zichzelf voelt. Met alle gevolgen van dien…

 

De gevolgen van té loyaal zijn.

Wanneer een kind te loyaal is aan zijn ouders, cijfert hij zichzelf compleet weg. De gevoelens en behoeften van de ouders zijn belangrijker, waardoor je kind niet voor zijn eigen behoeften opkomt. Als je kind langere tijd zijn eigen behoeften en gevoelens aan de kant zet, kan hij uiteindelijk verleren om te voelen wat zijn eigen behoeften zijn. Hij verliest zichzelf, en kan niet meer voor zijn eigen grenzen opkomen. Niet alleen bij jou, maar ook op school met vriendjes. Een gevolg hiervan is dat je kind op latere leeftijd een hoger risico heeft om depressief te worden.

 

Wat kun je als ouder doen?

Natuurlijk vinden we het als ouders ontzettend fijn als je kind meewerkt in wat jij van hem vraagt, of rekening houdt met jouw gevoelens en behoeften. En natuurlijk balen we ervan als hij geen rekening met jou houdt en is het heel begrijpelijk als je wel eens je geduld verliest in dit soort situaties. Maar vraag jezelf vooral af, mag mijn kind zijn eigen mening hebben? Mag mijn kind zijn eigen behoeften en gevoelens hebben? Moet mijn kind altijd meewerken en rekening houden met anderen ten koste van zichzelf?

Wil je leren om je geduld te bewaren in deze situaties? Klik hier voor dé minicursus “geduld bewaren”.

 

In welke situaties wordt een kind té loyaal?

Een hele grote ‘boosdoener’ in té loyaal zijn tussen ouder en kind kan de scheiding van de ouders zijn. Kinderen voelen zich snel schuldig over de scheiding en denken dat zij er de oorzaak van zijn. Ze durven naar hun eigen ouders zich niet uit te spreken over de andere ouder. Er is een loyaliteitsconflict ontstaan.

Ben jij (net) gescheiden en ervaar je dat je kind een loyaliteitsconflict heeft? Ik heb wat tips voor je:

  • Geef je kind toestemming om de andere ouder graag te zien.
  • Laat je kind positieve verhalen vertellen over wat hij meegemaakt heeft met de andere ouder.
  • Ookal ben je erg kwaad op je ex-partner, laat je kind hierbuiten. Vertileer dit bij een goede vriendin of familielid, maar je kind hoeft hier niks van te weten.
  •  

Waar je verder nog over na kunt denken is over jouw eigen opvoeding. Heb jij het gevoel gehad dat je té loyaal was naar jouw eigen ouders? Was je veel bezig met hun geluk waardoor je jouw eigen behoeften en gevoelens niet (kon) uitte(n)? De kans bestaat dat je dit meeneemt in de opvoeding van jouw eigen kind. Dit doe je niet bewust, want het is het enige wat je kent, maar daardoor is het begrijpelijk dat jouw kind zich ook té loyaal naar jou gedraagt.

Was jij vroeger té loyaal naar jouw ouders? Dit kun je doen:

  • Ga er eens rustig voor zitten en neem de tijd om te bedenken op wat voor momenten jij té loyaal was.
  • Schrijf een brief naar je ouders over jouw ervaringen. Deze hoef je niet aan ze te laten lezen aan je ouders, alleen het schrijven kan al opluchten.
  • Bedenk je wat je wilt voor jouw kind. Wat wil je hem meegeven en hoe wil je dat hij later in het leven staat?

 

Loyaliteit is iets heel moois, maar niet wanneer het ten koste van het kind zelf gaat.