Journaling en waarom je er het beste vandaag nog mee kunt starten

dagboek journalen journaling
Journaling

In onze huidige manier van leven gaan we continu door en door. We leven voornamelijk vanuit ons hoofd en we besteden enorm veel tijd op internet en dan met name social media. Stil staan bij ons gevoel, bij ons lichaam, doen we heel weinig. Het lijkt wel of onze emoties er niet mogen zijn.

Journaling is een manier om stil te staan bij je gevoel, en bij alles wat er speelt in je leven. Je kunt je gedachten en emoties van je afschrijven, reflecteren op eerdere situaties, affirmaties extra kracht bijzetten, en je kunt al jouw wensen en verlangens opschrijven. Het is eigenlijk een dagboek waar je alles in op kunt schrijven wat jou bezighoudt.

In deze blog lees je waarom je het beste vandaag nog kunt starten met journalen!

 

Starten met journaling

Als je gaat journalen zet je eigenlijk al je gedachten en emoties op papier. Je hoeft niet van tevoren te bedenken wat je op wilt gaan schrijven. Begin met een aantal woorden en laat je leiden door het moment. Vind je het fijn om zelf vanuit je gevoel te schrijven, dan is een simpel notitieboek voldoende. Zelf gebruik ik graag de journals van ‘mijn bullet journal’. Er zijn vele mooie kaften te verkrijgen. Het leuke aan deze journals vind ik dat er geen lijnen in staan. Er staan punten, dotted papier, waardoor je bijv. ook makkelijk handletter writing kunt doen (de boeken van Karin Luttenberg zijn hier erg leuk voor).

Vind je het wat lastiger om vanuit jezelf te gaan schrijven, dan kun je ook journals kopen waar allerlei vragen in staan, zoals bijv. het 6 minuten dagboek. Dat helpt je op weg met het journalen zonder dat je te veel moet nadenken over wat je op wilt schrijven.

Daarnaast kun je kiezen wanneer in gaat journalen. Je kunt er de dag mee starten, en een intentie zetten voor die dag over hoe je je wilt voelen of wat je wilt ervaren die dag. Je kunt er ook voor kiezen om aan het einde van de dag te journalen en alles op te schrijven wat je die dag mee hebt gemaakt samen met de gevoelens en gedachten die je hebt ervaren bij deze gebeurtenissen.

 

Dit gaat journaling jou opleveren

Misschien denk je nu ‘Waar haal ik die tijd vandaan?’ of ‘Is dit wel iets voor mij?’. Als je niet bekend bent met journaling is het heel begrijpelijk dat je deze gedachten hebt. Zoals bij ieder nieuwe gewoonte zal het in het begin wat weerstand bij je op kunnen roepen. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe makkelijker het dus zal gaan. Daarnaast zijn er verschillende positieve effecten aan journalen.

  • Werk dagelijks aan je doelen. Doordat je je doelen op papier hebt staan, en je er iedere keer opnieuw aan wordt herinnerd, is het makkelijker om de stappen te zetten die nodig zijn om je doel te bereiken. Je kunt gericht aan de slag, en het toewerken naar je doel geeft je een goed gevoel.
  • Je slaapt beter door journaling. Je hebt het vast zelf wel eens meegemaakt, je ligt ’s avonds wakker en het lukt je niet om in slaap te vallen. Er gaan te veel gedachten en gevoelens door je hoofd. Door deze gedachten en gevoelens op te schrijven, schrijf je het letterlijk van je af. Je kunt ze uit je hoofd halen. Je zult merken dat je hierdoor beter in slaap kunt vallen.
  • Jouw wensen en verlangens uit laten komen. Door je wensen en verlangens op te schrijven, zul je gaan merken dat je gaat leven naar deze wensen en verlangens. Let hierbij wel op dat je wensen en verlangens hebt waarvan je voelt dat je ze ook daadwerkelijk kan halen. Wanneer een wens of verlangen voor jouw gevoel nog niet haalbaar is, maak hem dan kleiner. Ik heb bijv. de wens om ooit voor een groot publiek te mogen spreken, maar dat voelt zo groot en ontzettend ver weg. Ik heb mezelf nu voorgenomen om over ongeveer een jaar een live-dag voor maximaal 10 moeders te gaan organiseren. Dat voelt namelijk wel haalbaar. Vanuit daar kan ik mijn wens weer vergroten.
  • Journaling vergroot je creativiteit. Jij mag helemaal zelf bepalen hoe je jouw journal invult. Misschien begin je eerst met schrijven, en ontdek je al snel dat je het toch wel erg leuk vindt om er tekeningen bij te maken, om handletter writing toe te passen, om kaartjes van bijv. een concert erin te plakken of om veel kleuren te gaan gebruiken. Het mag allemaal! Doe wat voor jou fijn voelt, want dan haal je er ook het meeste plezier uit. Door iedere dag zo’n creatief momentje te hebben, zul je gaan merken dat je deze creativiteit ook veel meer gaat gebruiken in je dagelijks leven.
  • Je bent je eigen coach. Journaling geeft je de ruimte om de tijd te nemen en te voelen hoe het nu echt met je gaat. Iets wat wij in de westerse maatschappij veel te weinig doen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor je gevoelens en emoties. Vanuit die ruimte kun je kiezen waar je je aandacht op wilt richten. Dit zorgt voor positieve energie, waardoor je gelukkiger in het leven staat en gebeurtenissen meer in perspectief kunt gaan zien.

 

Begin jij ook vandaag met journaling? Het is echt de moeite waard!