Ik word zo boos door het gedrag van mijn kind!

boos boos door gedrag kind boze moeder oude pijn trigger
Boze moeder

Altijd een weerwoord willen hebben, niet naar jou luisteren, niet mee willen werken wanneer je iets van je kind vraagt. Zomaar wat voorbeelden waardoor jij boos kunt worden, je geduld verliest, en vaker dan je lief is tegen je kind staat te schreeuwen.

We worden allemaal wel eens getriggerd door het gedrag dat ons kind vertoond. Dat is heel menselijk en dus zeker niet iets om je voor te schamen. Dat je getriggerd wordt door het gedrag kun je op dat moment zelf niks aan doen, maar waar je wel wat aan kunt doen is de manier waarop je ermee om gaat als zo’n trigger zich aandient.

 

Waar komt een trigger vandaan?

Bijna altijd komen de triggers die jij nu ervaart uit je jeugd. Er is in jouw jeugd iets gebeurd, waarbij jij geraakt werd, waarbij jouw behoefte niet vervuld werd en/of jouw gevoel niet gehoord werd. De pijn van deze vroegere situatie blijft in jouw lichaam zitten en iedere keer wanneer er een vergelijkbare situatie is komt die pijn weer naar boven.

Jouw kinderen voelen heel goed aan waar jouw triggers zitten, en onbewust zullen zij die triggers bij jou aan gaan raken. Ze houden jou eigenlijk een spiegel voor. En die kan echt heel pijnlijk zijn.

Ik zal een voorbeeld geven.

Ik heb een oudere broer (3 jaar ouder) en een oudere zus (1,5 jaar ouder). Mijn broer was continu mijn zus en mij aan het plagen. Soms kon ik het langs me heen laten gaan, maar soms was het voor dat moment te veel en deed het pesten, voor mij voelde het op dat moment als pesten, mij pijn. Ik ging daarmee een keer naar mijn moeder omdat ik het zo zat was. Mijn moeder zei op dat moment tegen mij: “Je zal het wel verdiend hebben.” Die zin deed nog veel meer pijn dan het plagen (pesten) wat mijn broer deed. Ik werd niet gehoord in mijn gevoel, blijkbaar mocht het er niet zijn, en dus besloot ik op dat moment om nooit meer met zoiets naar mijn moeder toe te gaan.

Het niet gehoord voelen heb ik lang last van gehad. En dan met name bij mijn kinderen. Zoals ik al aangaf, mijn meiden zijn mijn spiegels, zoals jouw kind(eren) jouw spiegel(s) is (zijn). En dus voelen zij aan dat ik in dit stuk nog ‘werk te doen’ had. Ik had oude pijn te verwerken.

Iedere keer wanneer ik het gevoel had dat mijn kinderen niet naar mij luisterden, werd ik boos, verloor ik mijn geduld en stond ik ook af en toe naar ze te schreeuwen. Om daar achteraf weer spijt van te hebben, want hoe rot ik mij ook voelde, zij hebben dit gedrag niet om mij te pesten. Hoe vervelend het ook is als mijn kind niet naar mij luistert, het is een kind en als die in zijn/haar spel zit, of iets in zijn/haar hoofd heeft wat hij/zij wil vertellen, zijn ze op die leeftijd gewoonweg niet in staat om hun eigen ding even aan de kant te zetten en naar mij te luisteren.

Dit is dus een trigger die ik lang heb ervaren, en met momenten nog wel eens last van kan hebben. Vooral als ik moe ben.

Maar zo zijn er natuurlijk honderden gebeurtenissen waardoor jij getriggerd kunt worden. Denk bijv. aan een moment waarop jouw kind jou een stomme mama noemt, of wanneer je voor de zoveelste keer moet vragen om even die spullen die op de trap liggen mee naar boven te nemen.

Bedenk jezelf: wanneer ik ergens door geraakt word, ligt dat bij mij. Is een ander niet geraakt, heeft hij geen last van de situatie (zoals die spullen die op de trap blijven liggen), dan heb jij hierin werk te doen.

 

Wat kun je doen om van de triggers af te komen?

  • Als je kind al iets ouder is, kun je, op een rustig moment, met elkaar in gesprek gaan over ieders wensen en behoeften. Zorg voor een respectvol gesprek, waarbij iedereen zijn kant van het verhaal mag vertellen zonder dat een ander diegene onderbreekt, en waarbij je op een fijne manier duidelijk maakt wat ieders wensen en behoeften zijn.
  • Is je kind nog heel jong, dan is zo’n gesprek voeren erg lastig. Mijn mantra die mij erg hielp en nog steeds helpt is: “ze hebben dit gedrag niet om mij te pesten, ze houden mij een spiegel voor. Ik word getriggerd door oude pijn die nu naar boven komt.”
  • Wil je hier meer over leren, ik heb een mini-cursus “geduld bewaren”, waarbij je verschillende tips en trics krijgt om om te gaan met de momenten dat jij getriggerd wordt door het gedrag van je kind.
  • Als je echt wat wilt doen aan die oude pijn, de gebeurtenissen in jouw jeugd, dan raad ik je van harte aan om 1-1 coaching te gaan volgen. Hiermee leer je dat jouw besluit die je vroeger maakte om te ‘overleven’, je nu niet meer dient. Je draait jouw besluit van vroeger om waardoor ook jouw gedrag en dus jouw reactie zal veranderen.

Om terug te komen op mijn eigen voorbeeld. Ik werd geraakt wanneer ik het gevoel had dat mijn kinderen niet naar mij luisterden, door dat ene zinnetje wat mijn moeder uitsprak. Ik maakte toen het besluit niks meer te zeggen, want ik werd toch niet gehoord. Door dit besluit om te draaien, en dus juist het gesprek aan te gaan wanneer ik deze trigger voel, veranderde mijn reactie. Ik kan nu met een heel ander gevoel met de meiden omgaan wanneer ze niet luisteren.

In deze 1-1 coaching ga je dus op een diepere laag in op waar jouw triggers liggen. Klik hier voor een gratis Family Feelings coachingscall van maximaal 30 minuten. We bespreken dan waar jouw triggers liggen, en wat ik voor jou zou kunnen betekenen

 

Voel je welkom!