Hoe werkt het brein van een gevoelig kind?

brein gevoelig kind hoe werkt het brein van een gevoelig kind
Gevoelig kind

Hoe werkt het brein van een gevoelig kind?

Het is wetenschappelijk bewezen dat het brein van gevoelige kinderen net iets anders werkt dan het brein van niet gevoelige kinderen. Zo kreeg een groep gevoelige kinderen en een groep niet gevoelige kinderen de opdracht naar verschillende foto’s te kijken. Hierbij werd meer hersenactiviteit gemeten bij de gevoelige kinderen. Hersengebieden lichtten feller op, en er waren ook meer hersengebieden die oplichtten vergeleken met niet gevoelige kinderen. Dit betekent dat gevoelige kinderen een intensere waarneming en een diepere verwerking hebben van de informatie die binnenkomt. Omdat er meer hersengebieden actief zijn, maken gevoelige kinderen ook meerdere analyses en worden er sneller nieuwe verbanden gelegd.

De hersengebieden die te maken hebben met empathie, besef, bewustzijn en benaderbaarheid zijn actiever bij gevoelige kinderen. Dit betekent ook dat deze gebieden beter met elkaar samenwerken, waardoor de informatie die binnenkomt dus ook nauwkeuriger wordt verwerkt.

 

Empathie bij een gevoelig kind

De spiegelneuronen (hersencellen die actief worden wanneer je gedrag van een ander ziet) bij gevoelige kinderen hebben een grotere activiteit dan de spiegelneuronen van niet gevoelige kinderen. Deze neuronen spelen een belangrijke rol bij het empathisch vermogen van gevoelige kinderen. Deze kinderen voelen goed aan wat andere mensen voelen, het is bijna alsof ze het zelf meemaken. Gevoelige kinderen laten zich hierdoor snel beïnvloeden door de gemoedstoestand van anderen, ze nemen deze gevoelens snel over.

 

Visuele prikkels bij een gevoelig kind

In hersenscans is gebleken dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor visuele prikkels meer oplichten bij gevoelige kinderen dan bij niet gevoelige kinderen. Gevoelige kinderen zien hierdoor meer details en zijn over het algemeen beter in spelletjes zoals bijv. ‘zoek de verschillen’.

 

Emotionele reacties van een gevoelig kind

Er is onderzoek gedaan naar de emotionele reactie van gevoelige kinderen. Gevoelige en niet gevoelige kinderen kregen positieve en negatieve foto’s te zien. De groep gevoelige kinderen bleek bij zowel de positieve als de negatieve foto’s veel sterkere emoties te ervaren. Eenzelfde gebeurtenis wordt door gevoelige kinderen dus als veel emotioneler ervaren.

 

Eerst kijken, dan doen

Gevoelige kinderen hebben een ‘pause-to-check’-systeem in hun hersenen. Wanneer er een nieuwe situatie is, wordt deze situatie eerst geanalyseerd. Eerdere ervaringen worden vergeleken om de nieuwe situatie te kunnen beoordelen. Als het brein niet helemaal duidelijk heeft hoe de nieuwe situatie gaat verlopen, blijft het zoeken naar vergelijkingsmateriaal. Wanneer er genoeg vergeleken is, gaat een gevoelig kind bedenken wat de meest ideale optie is om om te gaan met de situatie en wat het gevolg daarvan is. Typerend voor gevoelige kinderen is dat het welzijn van de groep vaak als belangrijker wordt gezien, dan het welzijn van het kind zelf. Pas als de situatie helemaal uitgedacht is komt het gevoelige kind in actie.

 

Het humeur van gevoelige kinderen

Het humeur van gevoelige kinderen wordt sterk beïnvloed door stress. Bij een onderzoek waarbij gevoelige kinderen en niet gevoelige kinderen makkelijke en moeilijke vraagstukken op moesten lossen, werd bekeken wat dit deed met hun humeur. Bij niet gevoelige kinderen was er geen verschil, terwijl de gevoelige kinderen die het moeilijke vraagstuk moesten maken, zich veel slechter voelde na het maken van het vraagstuk, in vergelijking met gevoelige kinderen die het makkelijke vraagstuk moesten maken. Gevoelige kinderen ervaren dus veel stress door omgeving, terwijl dit geen impact heeft op niet gevoelige kinderen.

 

Wat kun je doen voor je gevoelige kind?

Natuurlijk kan je aan de werking van het brein van je gevoelige kind niks veranderen. Wel zijn er verschillende manieren om je kind om te leren gaan met de verschillende situaties waar je kind tegenaan zou kunnen lopen:

  • Het is voor gevoelige kinderen enorm belangrijk om te ontladen. Juist doordat alle prikkels zo veel harder bij ze binnenkomen is het van belang om die prikkels op een fijne manier weer uit het lichaam te krijgen. Dit ontladen is voor iedereen anders, maar wat bij veel kinderen werkt is veel buiten zijn, douchen en momenten van echt even helemaal alleen mogen zijn en zelf bepalen wat je kind doet zodat hij even geen rekening hoeft te houden met anderen
  • Leren (her)kennen van de kwaliteiten die je kind heeft als gevoelig kind en daar gebruik van maken.
  • Leren (her)kennen van de valkuilen en uitdagingen waar je als gevoelig kind tegenaan loopt. En ook een manier vinden om hiermee om te gaan.
  • Structuur, regelmaat en rust aanbieden
  • Het vergroten van het zelfvertrouwen

 

Wil je meer lezen over de prikkelverwerking in het brein van gevoelige kinderen? Klik dan hier!