Gevoelig kind, wat is dat?

Gevoelig kind

Waarschijnlijk hoor je het regelmatig om je heen, een ouder die aangeeft een gevoelig kind te hebben. Of misschien heb je zelf wel het vermoeden dat je een gevoelig kind hebt. Maar wat is dat nou, een gevoelig kind?

Een gevoelig kind ervaart prikkels van emoties en zintuigen intenser dan een kind die niet gevoelig is. Ook kost het meer tijd om deze prikkels te verwerken. Door de intensiteit en de langere verwerkingstijd kan een gevoelig kind sneller overprikkeld raken. Een kind dat overprikkeld is, trekt zich terug en wordt dus erg stil, of hij wordt juist ontzettend druk en wordt daardoor al snel als lastig bestempeld. Onthoudt dat (hoog)gevoeligheid geen stoornis of aandoening is. Het is een aangeboren karaktereigenschap, waar zo’n 15-20% mee geboren wordt.

Maar gevoelige kinderen hebben ook heel veel mooie eigenschappen. Ze hebben een sterke intuïtie, zijn vaak creatief, als je iets heel leuk vinden kunnen ze zich daar heel goed op concentreren, ze zijn heel precies, nauwkeurig en zorgvuldig, en als laatste maar zeker niet de minste, ze kunnen ontzettend genieten van de dingen die ze aan het doen zijn. En dat zijn natuurlijk prachtige kwaliteiten!

Deze prachtige kwaliteiten worden vaak overstemd door de lastige momenten. Want wanneer de prikkels van emoties en zintuigen de overhand nemen, kan het leven met een gevoelig kind een behoorlijke uitdaging zijn.

 

Waar herken je een gevoelig kind aan?

  • Gevoelige kinderen zijn prikkelgevoelig. Ze kunnen slecht tegen een drukke omgeving en harde geluiden, ze schrikken snel en pijn komt wordt intenser ervaren. Geuren en smaken zijn intenser, en ook visueel worden ze sneller geprikkeld.
  • Gevoelige kinderen zijn intens. Ze beleven al hun emoties heel intens, ze kunnen intens blij zijn en genieten, maar intens verdrietig en boos zijn.
  • Gevoelige kinderen zijn intuïtief en hebben dus een sterke intuïtie. Ze voelen dingen heel sterk aan, ze weten dingen zonder te kunnen beredeneren waarom iets zo is.
  • Ze zijn nieuwsgierig en stellen veel vragen. Vaak zijn dit ook diepzinnige filosofische vragen die niet altijd passend zijn voor de leeftijd.
  • Vaak zijn gevoelige kinderen bedachtzaam. Ze denken net iets langer na of iets wel veilig is, of hoe ze een spelletje kunnen winnen.
  • Perfectionisme speelt een grote rol bij gevoelige kinderen. Vaak onderschatten ze hun eigen kunnen, wat kan leiden tot faalangst.
  • Deze kinderen zijn heel gevoelig voor de stemming van anderen. Ze voelen het aan als iemand blij is en ook als iemand boos of verdrietig is. Ze willen deze mensen vaak helpen met een grote sociale kwaliteiten. Maar het kan ook zo zijn dat ze de stemming van de ander overnemen.

 

Je gevoelige kind opvoeden.

1. Begrip tonen en erkennen

Gevoelige kinderen zijn snel overprikkeld. Dit is vaak de grootste uitdaging in het ouderschap omdat deze kinderen lastig gedrag kunnen vertonen op momenten dat ze overprikkeld zijn. Het belangrijkste in het ouderschap is begrip tonen en erkennen van alle emoties die je kind ervaart. Dit kan overprikkeling voorkomen, en kan een kind rustiger maken wanneer hij wel overprikkeld is.

2. Positief opvoeden

Lastig gedrag van je kind is altijd onmacht. Onmacht omdat hij niet weet hoe hij om moet gaan met de emoties die hij ervaart. Dit gedrag vertonen ze dus niet om jou te pesten, ze doen het niet expres. Het is een signaal dat er iets aan de hand is. Wanneer jij boos reageert op het gedrag van je kind, raakt je kind alleen maar meer overprikkeld en wordt het gedrag alleen maar lastiger. Je gevoelige kind straffen door weg te sturen zal voor hem aanvoelen als een afwijzing. Probeer dus ten alle tijden positief te blijven in de opvoeding.

3. Ga naar buiten

Gevoelige kinderen hebben er ontzettend veel baat bij om buiten te zijn. Naar het bos of strand en even lekker kunnen rennen en uitrazen. Er is buiten letterlijk meer ruimte waardoor prikkels minder hard binnen komen. Dit is een hele fijne manier om te ontprikkelen, zodat ze (weer) tot rust kunnen komen.

4. Zorg voor genoeg slaap

Zorg voor genoeg slaap. Prikkels die harder binnen komen maken moe. Het kost gevoelige kinderen gewoonweg veel meer energie om deze prikkels te verwerken. Ze zullen daarom meer rust en slaap nodig hebben dan andere kinderen.

5. Doe wat werkt voor jou en je kind

In de huidige maatschappij heeft iedereen wel een mening over hoe je je kind op hoort te voeden. Maar jij bent degene die jouw kind het beste kent en dus kan jij het beste inschatten wat jouw kind nodig heeft. Praat er ook over met je kind, om er samen achter te komen wat voor jullie het fijnst is.

 

Ik wens je veel succes en plezier met je gevoelige kind!