De kracht van intentie zetten
Een intentie is een voornemen. Het is iets waar je je aandacht en focus op wilt richten deze dag of voor een bepaalde tijd. Een intentie helpt je om je aandacht te houden bij de dingen die jij op dat moment belangrijk vindt.
Een intentie zet je met het idee dat het echt voor je werkt. De intentie zorgt ervoor dat je goede keuzes maakt. Maar een intentie is niet hetzelfde als jezelf een doel stellen. Aan een doel zit namelijk een tijd gekoppeld en binnen die tijd wil je je doel bereikt hebben. Als je een intentie zet, koppel je er een tijd aan waarbinnen je wilt werken met deze intentie.
Bijvoorbeeld. Een doel kan zijn: ‘Vandaag wil ik deze cursus afronden.’ Maar bij een intentie is het: ‘Ik besteed vandaag zoveel mogelijk aandacht aan deze cursus’.
De kracht van intenties
De kracht van intenties zetten is dat het je mind richting geeft. Dit vergroot je bewustzijn, waardoor je je meer focust op datgene wat raakvlakken heeft met jouw intentie. Hetzelfde gebeurt wanneer je erover nadenkt om een auto van een bepaald merk te kopen. Opeens zie je diezelfde auto overal rijden. Je onderbewustzijn heb je hierop afgestemd. Met een intentie gebeurt eigenlijk precies hetzelfde.
Dit doet een intentie voor jou
Eigenlijk zorgt een intentie ervoor dat iets verloopt zoals jij het zou willen. Daarom geven intenties je om twee redenen rust en zelfvertrouwen.
- Doordat je je mind focust en je meer dingen opmerkt die jou helpen om je doel te bereiken.
- Je hebt een situatie dan al een keer mentaal doorlopen. Hierdoor ben je extra goed voorbereid.
Wanneer je net begonnen bent met het zetten van intenties kan het heel fijn zijn om een reminder op een papiertje te schrijven en deze bijvoorbeeld aan de zijkant van je beeldscherm te plakken. Of door er een mooie achtergrond van te maken voor op je mobiel. Iedere keer wanneer je de intentie ziet, wordt deze meer opgeslagen in je onderbewuste en werkt het dus ook sneller voor je.
Twee vragen voor het bedenken van een intentie
- Hoe wil ik mij aan het einde van de dag voelen?
- Welke ervaring wil ik hebben gehad na een activiteit?
Do’s voor het zetten van een intentie
- Maak je intentie waardevol. Als je een specifiek gevoel wilt ervaren, gebruik dan waarden in je intentie. Denk aan: eerlijkheid, vrijheid, liefde, vertrouwen, dankbaarheid, ed. Aan welke waarde heb je de meeste behoefte? Hoe vaker je een intentie zet met een bepaalde waarde, hoe sneller je deze waarde zal herkenning in verschillende situaties en gebeurtenissen.
- Houd het simpel, less is more! Stop niet te veel verschillende wensen in één intentie. Als je bijvoorbeeld meer vrijheid wilt ervaren, vraag dan aan jezelf wat voor jou vrijheid inhoudt. Wil je meer zelf kunnen bepalen wat je die dag allemaal doet? Of zit vrijheid meer in een gestructureerde planning zodat je ’s avonds echt de tijd voor jezelf hebt? Maak het zo concreet mogelijk en stem daar je intentie op af. Een moodboard kan hier ook goed bij werken.
- Visualiseer je intentie. Een visualisatie zet jouw intentie extra kracht bij. Dit werkt vooral goed bij een specifieke situatie. Zet eerst een waarde intentie om vervolgens jouw droomscenario te visualiseren.
- Check ’s avonds je intentie. Op welk moment van de dag heb je jouw intentie beleefd? Schrijf het eventueel op in je journal.
Don’ts voor het zetten van een intentie
- Maak je intentie niet te algemeen. Wanneer je een te algemene en brede intentie zet is de kans groot dat je niet krijgt wat je in gedachte had. Ga voor meer diepte, zodat het duidelijk is waar je intentie over gaat.
- Maak je intentie niet te groot. Wanneer je een intentie zet waar je niet in kan geloven, zal de kracht van de intentie tegen je gaan werken. Het is belangrijk dat je kunt voelen dat jouw intentie ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
Onthoudt, je mag iedere dag een andere intentie zetten. Doe wat voor jou fijn en goed voelt, wat bij die dag past. Laat je weten hoe het voor jou is om intenties te zetten? Vind ik erg leuk om te horen!