Ben ik veilig gehecht?

hechting veilig gehecht veilige hechting
Hechting

Wist je dat de manier waarop jij gehecht bent aan jouw ouders enorme invloed heeft op hoe jij de wereld ziet? Hoe jij om gaat met je partner? En misschien nog wel belangrijker, hoe je zelf bezig bent met de opvoeding van jouw kinderen?

 

De hechting met jouw ouder(s)

De relatie die je hebt met je primaire verzorgers is de basis van de dynamiek van alle relaties die we als volwassenen hebben. Hechting is essentieel voor de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van baby’s en kinderen. Idealiter vormt een aanwezige primaire verzorger een veilige basis voor het kind. Als het kind eenmaal zijn draai heeft gevonden, voelt het zich vrij om rond te lopen of kruipen, te spelen en zijn omgeving te verkennen wanneer er een veilige hechting is. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn vier verschillende hechtingsstijlen die tijdens de eerste 1,5 jaar van het leven ontstaan:

  • Veilig gehecht: Een veilig gehecht kind kan even van streek raken als zijn moeder de kamer eventjes verlaat, maar dit is snel weer over. Als de moeder terugkomt, is het kind open en ontvankelijk naar haar. De moeder heeft een positieve en stabiele omgeving geboden, een veilige thuisbasis voor het kind. Hier kan het kind de omgeving verkennen en ontdekken, en de interactie aangaan met zijn omgeving.
  • Angstig-afwerend gehecht: Een kind dat angstig-afwerend gehecht is kan zo gestrest raken wanneer de moeder er niet is, dat hij onrustig blijft tot de moeder weer terug is. Toch is het niet makkelijk om het kind weer rustig te krijgen wanneer de moeder terugkomt. Het kind blijft aanhankelijk en kan zelfs boos worden op zijn moeder omdat ze weg is gegaan. De moeder is meestal niet afgestemd op de emotionele behoefte van het kind. Dit wordt duidelijk doordat het kind niet getroost kan worden en het zich nog steeds niet veilig voelt als de moeder weer terug is.
  • Vermijdend gehecht: Kinderen met een vermijdende hechting tonen zelden een stressreactie als hun moeder weggaat. Daarnaast is er ook weinig reactie wanneer ze weer terugkomt. Ze zoeken hun moeder ook niet op om getroost te worden en sommigen vermijden hun moeder helemaal. Meestal is de moeder niet afgestemd op het kind en laat ze haar kind aan zichzelf over. Het kind moet zelf leren om met zijn gevoelens om te gaan. Ouders bieden deze kinderen nooit echt de steun die deze kinderen nodig hebben.
  • Ongeorganiseerd gehecht: Een ongeorganiseerd gehecht kind heeft een onvoorspelbaar reactiepatroon. Soms vertonen ze helemaal geen reactie, en op andere momenten raken ze compleet overstuur. Dit is de meest zeldzame hechtingsstijl, vaak speelt er een kindertrauma mee. De wereld van het kind is zo onvoorspelbaar dat zijn lichaam niet weet hoe het moet reageren of zich veilig kan voelen.

 

Hoe veiliger de band tussen het kind een zijn primaire verzorgers, hoe veiliger en zekerder het kind zich voelt in de wereld buiten het gezin. Het is bewezen dat mensen die in hun kindertijd een veilige hechting hadden, ook als volwassenen vaker veilige hechtingsrelaties hebben. De band die we met onze ouders hebben heeft dus voor de rest van ons leven effect op ons. Jouw hechtingsstijl draag je altijd met je mee, in al je relaties die je aangaat. En dus ook in de relatie met je kind.

Wanneer je zelf veilig gehecht bent, heb je vanuit jouw eigen opvoeding een voorbeeld meegekregen over het omgaan met jouw eigen kinderen. Maar wanneer jij zelf een andere hechting hebt dan veilig gehecht, heb je dat voorbeeld niet meegekregen. Om jouw eigen kind wel een veilige hechting mee te geven, zul je patronen moeten doorbreken. Dat is geen makkelijke opgave, maar ook zeker niet onmogelijk. Hier een aantal tips hoe je hiermee aan de slag kunt gaan:

 

  • Maak voor jezelf duidelijk wat jouw hechtingsstijl is. Lees bovenstaande nog eens goed door en bedenk en voel tot welke stijl jij je het meest aangetrokken voelt.
  • Schrijf op wat je fijn vond aan de opvoeding die jij hebt gekregen, en maak daarnaast ook een lijstje van de minder leuke dingen uit je opvoeding.
  • Bedenk wat je je kind(eren) mee wilt geven die jij ook meekreeg vanuit je opvoeding.
  • Maak een lijstje van de dingen die je jouw kind(eren) niet mee wilt geven. En wat wil je daarvoor in de plaats wel meegeven? Alles met het idee om jouw kind(eren) een veilige hechting mee te geven.
  • Bedenk wat je nodig hebt om deze veranderingen toe te kunnen passen. Dat kan van alles zijn, van dagelijks journallen met de juiste intenties, tot een (online) cursus volgen, tot een 1-1 coachingstraject.

 

Kom je er niet uit? Je kunt een gratis Family Feelings coachingscall boeken van maximaal 30 minuten. Samen bekijken we wat jouw hulpvraag is, en waar jouw behoeften en verlangens liggen. Je zit nergens aan vast, en mocht blijken dat ik niet de coach ben voor jou, help ik je met liefde zoeken naar iemand die beter past bij jouw wensen.

 

Voel je welkom!