De relatie met je moeder heeft invloed op jouw huidige leven

relatie met je moeder systemisch werk
De relatie met je moeder

Weet jij dat de relatie die je met je moeder hebt enorm veel invloed heeft op jouw huidige leven? De liefde die je daarin wel, of niet, hebt ontvangen, maakt daarin niks uit. De manier hoe jij naar je moeder kijkt, is kenmerkend voor hoe jij naar het leven kijkt.

 

Jij bent het resultaat van jouw ouders

Jij bent zoals je bent. Je hebt mooie kanten en je hebt minder fijne kanten. Maar bovenal ben jij het resultaat van jouw ouders. Je bent namelijk 50% je moeder, en 50% je vader. En jouw ouders zijn weer het resultaat van hun ouders, jouw opa’s en oma’s. Jouw opa’s en oma’s hebben normen en waarden en ideeën van het leven die ze door hebben gegeven aan hun kinderen, jouw ouders. Jouw ouders hebben daar weer hun eigen mix van gemaakt, wat ze vervolgens aan jou hebben doorgegeven.

Deze normen en waarden hebben ontzettend veel invloed op jouw eigen normen en waarden, en jouw ideeën van het leven.

Hoe jouw jeugd er dus ook uit heeft gezien, jouw jeugd zegt heel veel over wie jij nu bent.

 

Je ouders accepteren

Je ouders hebben alles gegeven wat ze jou op dat moment konden geven. Als ze meer hadden gekund, hadden ze dat simpelweg ook gedaan. Wanneer jij jouw ouders afkeurt of afwijst, dan wijs je eigenlijk een (groot) deel van jezelf af. Zij horen namelijk bij jou, en dat valt niet los van elkaar te zien.

Ook jouw ouders hebben mooie kanten en minder mooie kanten. Zij mogen zijn wie ze zijn, ook zij zijn weer een mix van hun ouders, die ook weer een mix zijn van hun ouders.

 

Goed verbonden met je ouders

Niemand zijn jeugd is perfect. Alles wat je gemist hebt in je jeugd, alles waar je behoefte aan had en wat je graag had gewild van je ouders, kan je nu als volwassenen zelf voor zorgen. In jouw volwassen leven kan je er dus voor kiezen om situaties anders aan te pakken.

Toch is dankbaar zijn en accepteren dat jouw ouders het nou eenmaal hebben gedaan zoals zij dat hebben gedaan (uit liefde) daarbij belangrijk. Als je alleen het mooie ziet of alleen het slechte, dan zie je hen niet écht.

Het is dus belangrijk dat je beiden ziet voor wie ze zijn (de plussen én de minnen) en deze aanneemt. Wat je hebt gekregen is, in veel gevallen, voldoende, ook al was dat in sommige gevallen heel weinig. Als je op deze manier naar je ouders kunt kijken, en ‘ja’ kunt zeggen tegen wie zij zijn, kan je ook ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Op deze manier ben je verbonden met jezelf. Hier gaat hierbij over jouw innerlijke houding naar je ouders toe, jouw gevoel bij je ouders.

Natuurlijk kan het nog steeds zo zijn dat je je wel eens irriteert aan uitspraken of dingen die je ouders doen, maar wanneer je hier vanuit verbondenheid over praat met je ouders, zul je zien dat je ook meer rust in jezelf ervaart.

 

De mate waarin jij je (innerlijk) kan verbinden met je moeder geeft aan hoe jij je (minimaal of maximaal) kan verbinden met anderen.

 

De relatie met je moeder en de invloed op jouw leven

Je moeder staat voor hoe jij je kan verbinden met het leven. Je kan relaties (een verhouding tussen mensen) op verschillende niveaus met iemand hebben. Dit gaat over een verbinding van een oppervlakkig tot een diep niveau.

 

Word jij door het leven ‘afgewezen’?

Hoe goed jij je kan verbinden met je moeder, bepaald hoe jij je kan verbinden met anderen (positief of negatief). Wanneer je je goed kan verbinden, geeft dit jouw ook positieve relaties en gebeurtenissen in jouw leven. Maar keur jij je moeder af, dan zal je merken dat je ook vaak (onbewust) negatieve gebeurtenissen in het leven meemaakt. Vanuit systemisch werk staat je moeder voor het leven.

Ervaar jij veel tegenslagen in je leven? Kosten veel dingen je moeite? Zijn er herhalende negatieve patronen in verschillende levensgebieden? Dan kan het heel interessant zijn om eens goed te kijken naar de relatie met je moeder.

 

De relatie met je moeder

Om de relatie met je moeder ge bekijken kun je deze vragen aan jezelf stellen:

  • Hoe omschrijf je de relatie met je moeder?
  • Wat vind je mooi aan haar?
  • Wat vind je minder mooi aan haar?
  • Wat kreeg van je van je moeder in je jeugd?
  • Wat heb je gemist wat je wel graag van haar had willen hebben?

 

Wat kun je doen?

Schrijf eens een brief aan je moeder. Vertel hierin alles wat je wilt vertellen. Dingen die je fijn vond in je jeugd, maar ook de dingen die je gemist hebt. Vertel over hoe jij nu de relatie ziet, wat je fijne kanten van haar vindt, en wat je minder fijn vindt.

Deze brief mag je naar haar sturen of voorlezen. Doe dat zeker als je daar behoefte aan hebt, als dat goed voelt. Wanneer je deze brief liever voor jezelf houdt is dat ook goed. Alleen al het schrijven erover kan enorm helpen.

 

Ik wens je veel succes!